The conversation of a 1930s former laboratory building was ahead of its time in office design trends

Greenpeace
night facade

Low energy design, staff wellbeing and a collaborative culture were at the heart of the brief.   Greenpeace was concerned that the building design should minimise CO2 emissions and that the internal environment should be as free as possible from any factor that might contribute to Sick Building Syndrome.   The project maximises use of the substantial window areas in the existing building to provide controlled and natural lighting and ventilation, and uses a combined heat and power plant to provide heat and electricity.

Key Information

Sector: Workplace, Heritage & Creative Reuse, Regenerative Design & Sustainability

Client: Greenpeace

Location: London

Completion: 1991

Size: 2000sqm

Looking ahead to circular economy

The design team were asked to take into account the environmental impact of the various materials that were used in the project. Materials were carefully selected to minimise their impact on the environment in manufacture, use and ultimate disposal.

A new internal accommodation stair has been inserted through the centre of the building to provide closer connection between the different parts of the organisation on the four floors. The stair is suspended within a larger stairwell which admits additional light into the centre of the building as well as enhancing ventilation by stack effect.

Team

Architect
Feilden Clegg Bradley Studios
Structural Engineer
Atelier One
M&E Engineer
Synergy
Contractor
Bovis Construction Ltd
Quantity Surveyor
BWA Project Services
Photographer
Simon Doling

FCBStudios Team Leads

Andy Couling