Southbank Centre

In Brief

Southbank Centre


Project cost: 


Southbank Centre, with its origins in the 1951 Festival of Britain, is one of the great democratic and imaginative buildings of the last century and holds a unique place in the London arts scene.

FCBStudios were appointed to restore and redesign the Queen Elizabeth Hall, Purcell Room and Hayward Gallery to transform and modernise them for generations to come. 

This restoration and redesign is primarily a conservation project with the aim of replacing building services, improving environmental performance, upgrading infrastructure to support an ever-widening artistic programme, and improving disabled access for audiences and artists. This foundation of renewal and upgrading of the existing buildings will give them a new lease of life and a low maintenance future.

The works also reinterpret the Hayward Gallery's iconic pyramid roof with a solution that allows controlled natural light back into the galleries, described by Henry Moore in the context of the new galleries as “God’s daylight”. Achieving this successful daylight was raised as “a matter of the utmost importance” by the Arts Council to the GLC in 1966 while the buildings were under construction and continues to be at the heart of the project.

The project is being undertaken with the generous support of Arts Council England and the Heritage Lottery Fund as well as trusts and foundations, individuals and Southbank Centre's friends.

Hayward Gallery

Hayward Gallery is a world renowned contemporary art gallery.

In time for its 50th birthday, essential restoration has taken place at Hayward Gallery to enable it to continue to present its programme of world-class exhibitions.

The building’s 66 iconic pyramid rooflights have undergone an adaptive redesign inspired by sculptor Henry Moore's call to "Let the light in", and now allow the galleries to be flooded by controllable natural light. 

Inside the galleries, we have installed new climate control, essential building services and digital infrastructure, replaced the terrazzo floors of the gallery and repaved the sculpture terraces.

Southbank Centre


Southbank Centre

"With Feilden Clegg Bradley's renewal of the Hayward, it's like getting a new art gallery. Its cleaned-up, robust exterior advances and recedes into the winter sun with new vigour." Rowan Moore, The Observer

"This is a chance to finally fulfill what was supposed to always be the Hayward's character."
Ralph Rugoff, Hayward Gallery Director

"I am so glad that this has happened. That the Hayward is being respected." Anthony Gormley, Artist

Southbank Centre

QEH and Purcell Room

Opened in March 1967, The Queen Elizabeth Hall and Purcell Room are host to an incredibly diverse range of artistic performance. Our work was to redesign and upgrade the necessary infrastructure to improve the buildings for 21st century artists and audiences.

New glazing to the front corner of the reconfigured foyer allows light to flood in and celebrates the new connection to the riverfront. There is increased technical capacity throughout and the auditoria have been sensitively refurbished. Artists' facilities have been renovated with expanded dressing rooms, a new artist’s entrance and green room.

Southbank Centre


Cost Consultant & CDM: 
Gardiner & Theobald
Services Engineer & Environmental Consultant: 
Max Fordham 
Project Manager & Structural Engineer: Arup
Acoustic Consultant: 
Ramboll UK
Theatre Consultant:
Charcoal Blue / Southbank 
Fire Engineering:
The Fire Surgery
Planning Consultant:
Gerald Eve
Commissioning Engineers:
Building Regulations:
Approved Inspector Services
Main Contractor: BAM
Photography: Richard Battye / Morley Von Sternberg

Southbank Centre