Lincolnshire Bomber Command Memorial
Gallery
In Brief

Client:
Lincolnshire Bomber Command Memorial Trust

Location:
Lincoln

Construction value: 
£4,000,000

Completion:
Competition entry

“Lincoln Cathedral was the landmark used by returning aircrew to navigate their return to the Lincolnshire airfields, and so was the welcome sight of home for returning crews and, by implication, was the last view of ‘home’ for the airmen who did not return. The Memorial should highlight this unique view, one we share with the aircrew in WW2, as an act of experiential remembrance.”

Our competition proposal begins and ends with timeless views and the emotions we share with the aircrews of World War II, it is based around a sequence of moments every one of our visitors will wander through, a journey of experiential remembrance for all... The Journey Home.

From a distance the contemporary memorial is a living beacon for the city and the world beyond. By day it is passive and reflective, quietly amplifying the shadows of those visiting on the hill, and by night, based on power generated during the day, the beacon begins to shine softly. The memory of the ‘Bomber’s Moon’ turned to offer a symbol of hope and positivity for all.

Rewarding those who have taken part in the journey the contemporary memorial offers a moment of wonder and transformation unlike any other. When you alone are in the perfect position the landmark image dramatically turns, the great Cathedral is magnificently amplified, the distance both in space and time is diminished, and ‘The View Home’ is at last before you.

How it Works
The lens installation performs as a giant open air telescope!

The visitor looks to the cathedral through a set of three objects; two lenses and the screen. The giant telescope uses the two lenses and bends the light to form a magnified image of the cathedral on a back projection screen. The lens performance is based on the refraction principle, which sets a relationship between the angles of the light rays coming in and out of the lenses. The set-up of the three objects will develop a magnified image of the cathedral on the back projection screen of about 3 meters tall. Both lenses will have shading features in order to provide a safe performance.

Interpretation Centre

The Bomber Command Interpretation Centre has been conceived as an integral part of an overall landscape and an overall experiential journey. This journey begins from the arrival from the Canwick Road where a grand hedge screens views to the fields and monument beyond. Through a single gap in this grand green wall an entrance gives access to a large memorial court of white pebbles. To the distance a view to the memorial and immediately the main entrance to the Visitor & Interpretation Centre, which is held between the great hedge walls, providing both a departure and a return on the wider journey across the site.

Proposed Team

Lead Designer:
Feilden Clegg Bradley Studios
Experience Designer:
FreeState
Landscape Architect:
Grant Associates
Structural Engineer:
Atelier One
Advisor:
Department of Physics and Astronomy, University College London
Building Services Engineer:
Atelier Ten
Cost Consultant:
Jackson Coles

Drawings