Gweithdy, St Fagans National Museum of History
Gallery
In Brief

Client:
National Museum Wales

Location:
Cardiff

Construction value: 
‘Making History’ Project: £30million

Completion:
October 2018

Gweithdy celebrates the culture, heritage and skills of Welsh craft in a new gallery, workshop and visitor hub for St Fagans National Museum of History.

Translating from the Welsh as ‘made by hand’, Gweithdy provides flexible workshop and demonstration spaces for a huge range of craft, science and archaeology activities and a hands-on exhibition which will host 500 items from the craft and archaeology collections of the National Museum Wales when completed in 2018.  A built-in forge under cover of the building canopy will be used for metalwork demonstrations and other heavy crafts activities, and create a focal point for this part of the park. 

Designed to be a good example of environmentally responsible architecture, Gweithdy is integrated into the renewed 19th Century woodland landscape setting through its form and materiality.

Situated next to a stepped amphitheatre and at a crossing of paths, the pavilion is a natural destination for visitors, drawing more people further into the Museum Park. Gweithdy also houses a new coffee shop and visitor toilets.

Awards

2018 RICS Wales Regional Award: Tourism and Leisure Award

Drawings