Carlton Square

In Brief

W J Marston and Son Ltd


Construction value: 

June 2006

This residential scheme in Putney comprises of 47 apartments in two existing Victorian villas and two new four-storey blocks, all set in a walled garden landscape. The concept of the walled garden led to a Renaissance courtyard with the new apartment buildings creating secure edges. The Victorian villas were retained as a sustainable response and a gesture of respect to a neighbourhood which has suffered widespread demolition.

The new apartment buildings are enclosed by street-facing brick elevations that seek to replicate the existing garden wall that wraps the site. The internal courtyard facades are finished in a natural render - this more contemporary, playful space creates a contrast to the external faces of the development and forms the centrepiece of the community.

The apartment interiors optimise natural daylight and ventilation with large open-plan spaces and an east-west orientation. Each has its own private external space - either a fully-glazed winter garden or a recessed balcony.