Back

Bennets Courtyard, Merton Abbey Mills


In Brief


Client:
Copthorn Homes Ltd

Location:
London

Construction value:
£7,000,000

Completion:
July 2004


 

Bennets Courtyard, a contemporary interpretation of a brick warehouse, provides 52 residential units and 164sqm of commercial space and demonstrates the successful integration of new housing with the adjacent commercial uses, including a vibrant weekend market.  

This mixed-use scheme creates a sustainable and integrated piece of urban planning and plays a transitionary role in creating the context for the proposed Merton Abbey Mills development to the east. The urban design and building forms seek to continue the language of the existing market. 

The low-energy apartments use high levels of thermal insulation, high-performance glazing systems and recyclable, low embodied energy materials. They benefit from a communal, naturally vented sunspace, designed to evacuate smoke naturally as part of the fire strategy. The design of porous landscaped roofs and terraces has reduced the impact of rainwater run-off and provided a more plant and wildlife-friendly environment.


Selected Awards


2005 Housing Design Award: Overall Winner

2005 Housing Design Award:  Medium Housebuilder Award

Bennets Courtyard, Merton Abbey Mills

“The judges this year were wowed by one development more than any other for how it reinvented a common form.” Housing Design Awards 2005