Back

Bedales School Art and Design Building


In Brief


Client:
Bedales School

Location: 
Petersfield

Construction value:
£4,000,000

Completion:
Autumn 2016
 

Bedales School is set in an area of outstanding natural beauty on the edge of the South Downs National Park in the village of Steep near Petersfield. Constructed around a substantial and beautiful oak tree within a new court and central lawn the new Art and Design building has a strong sense of place.

The design of the building draws references from traditional agricultural buildings with clipped gables and simple standing-seam metal roofs, defining a series of connected barn forms. Materials were used in their natural state throughout: a lattice timber screen shelters the entrance canopy and external walkway creating a welcoming gesture on approach to the building.

The layout on the upper floor is a series of carefully scaled open and interconnected north-lit art studios that enable teaching and independent study for a wide range of group sizes and activities. On the ground floor heavier duty craft-based design subjects are taught alongside jewellery and fashion design.

A connection to the outdoors characterises much of Bedales life, and consequently all circulation is external, across covered decks on both sides of the building that double as places to draw, paint, sculpt or just relax and contemplate the environment.


Testimonial


Bedales School Art and Design Building

"It must surely be a colossal lure to future students and staff, but more significantly it will just be a wonderful place to work." Matthew Rice, Chair of the Governors, Bedales Schools

"Playful use of light through layering of lattice screens to facade and external covered areas offers a joyful and varied experience for users and visitors alike." RIBA South judges' citation

"This relatively small building demonstrates the ability to deliver something of value with a constrained budget." Tom Bloxham, RIBA Client of the Year Judge

Bedales School Art and Design Building

Context


Since its foundation by John Badley in 1893, creative arts education has been at the heart of this liberal and alternative independent school, within the South Downs National Park, in Hampshire. 

The new Art & Design building sits in the shadow of a 300 year old oak tree, alongside a range of old barns in which ‘outdoor work’ is taught and students bake bread each week. 

Bedales School Art and Design Building

Sustainability


Through passive building principles, the new Art and Design building retains the school's long and close connection to the countryside.


The form and east-west orientation of the five pitched roofs of the new Art and Design building define a series of carefully scaled, north-lit studio spaces. Natural light is maximised and the need for artificial lighting reduced. 

In what is otherwise a lightweight building, the thermal mass of exposed concrete surfaces contributes to a stable internal temperature. Timber-slatted screens and the retained large oak tree both provide solar shading in the summer months. Renewable natural materials, including sustainably sourced timber for cladding and wood fibre acoustic panels, reduce the embodied carbon in the construction. 

Bedales School Art and Design Building

Awards


2017 RIBA Client of the Year Award
2017 
RIBA National Award
2017 Petersfield Society Owl Award
2017 RIBA South Award
2017 RIBA South Sustainability Award
2017 RIBA South Client of the Year
2017 RIBA South Project Architect of the Year

Bedales School Art and Design Building

Team


Arboricultural Consultant: 
Arbortech Consulting
CDM Consultant: 
Stace LLP
Cost Consultant: 
Stace LLP
M&E Services Engineer: 
Silcock Dawson
Planning Consultants: 
Quod
Project Manager: 
Big Yellow Group
Structural Engineer: 
Andrews Newby Partnership
Ecology Consultant: 
RPS
Acoustics Consultant: 
Arup 
Building Control: 
Mark Seeley, JM Partnership
Photography: 
Hufton + Crow 

Bedales School Art and Design Building