Beaufort Court
Gallery
In Brief

Client:
Peabody Trust

Location:
London

Construction value:
£7,500,000

Completion:
July 2003

 

As a model of modern affordable housing, this project epitomises the government’s housing agenda: high density with accommodation split between shared ownership, key worker and rental provision.

The scheme consists of 65 units of housing on a restricted urban site, located within an active area of residential, retail and commercial uses. The unit sizes range from one bedroom flats to large family houses; and includes an element part-sponsored by the Rough Sleepers Initiative, supporting this disadvantaged sector of the community to live independently.

New communal facilities, including a Tenant’s Meeting Room and an all-weather play court, unite the new development with the adjacent 1912 Peabody housing estate. There is a strong sustainability agenda with the building fabric providing a high thermal and acoustic performance.

Selected Awards

2005 World Habitat Award: Runner Up

2004 National Homebuilder Design Award: Best Social Housing Scheme: Winner

2004
 Housing Design Award: The Housing Corps Best Example of Affordable Housing

2003
 CABE Building for Life Award: Gold Standard

2001
 Housing Design Award: National Project Award: Winner

"The dwellings themselves are skilfully planned, far exceeding current building regulations standards."
Housing Design Award 2001 (Projects Award)
Drawings