St Mary's Hospital Outpatients Building
Gallery
In Brief

Client: Imperial College Healthcare NHS Trust

Location: London

Construction value: confidential

Completion: 2020

St. Mary’s Hospital is one of London’s four major trauma centre sites and acts as the major acute centre for the north-west London region. More than 500,000 patients per year are treated there.

The New Outpatients Building will provide a vital addition to the hospital allowing it to meet the demands of a diverse and growing environment. The proposed eight-storey building will bring together the majority of outpatient and supporting diagnostics services currently spread across the site.

Designed to improve clinical outcomes and patient experience, services in the new building will be tailored to combine different specialist services to better meet patients’ needs and help them to recover quickly and stay well.

The New Outpatients Building is the first part of a wider masterplan which will ensure that St. Mary’s Hospital can continue to successfully operate as the major acute hospital and trauma centre for north-west London.

In its prominent location on Praed Street, it will become a recognisable cornerstone marking the entrance to St Mary’s Campus from the east.

Design

The design aims to create an active ground floor space with main entrances, hospital related retail and café areas and strategically positioned circulation cores. Most of the outpatients departments will be located on the upper floors of the building.

An external courtyard at ground floor level will connect the new facilities with the surrounding neighbourhood. A central atrium, carved out of the heart of the floor plates, will provide good daylight to all internal circulation spaces and will form a focal point for the whole building.

Materials

Sculpted glazed ceramic panels have been used on the external elevations to give the building a defined identity reflecting light in a narrow streetscape and creating an element of continuity with the surrounding context.

The carefully balanced composition of the elevations optimises the amount of glazing from an aesthetic point of view and from the practical aspects of overheating and daylighting. The location of the glazing articulates the internal room planning and is positioned to enhance future flexibility of internal layouts.

Team

Planning: DP9 Ltd
Structural Engineer: AECOM
Transport Engineer: AECOM
Civil Engineers: AECOM
Healthcare Planning: Essentia Healthcare Planning
Cost Consultant: AECOM
Building Services Engineer: AECOM
Acoustic Engineer: AECOM
Sustainability and BREEAM: AECOM
EIA Consultant: AECOM
Townscape Assessment: Tavernor Consultancy
Accessibility Consultant: Earnscliffe, Making Access Work
Fire and Wind Engineer: AECOM
Consultation Consultant: Lexington Communications

Drawings