St Albans Place
Gallery
In Brief

Client: 
Select Property Group

Location: 
Leeds

Completed:
November 2019

The first VITA development in Leeds, St Albans Place is a 7,11 and 18 storey serviced apartment building which brings a sense of home and belonging to its residents.

The 376 studios range from 20m2 to 34m2. Each one contains kitchen and ensuite facilities and is well planned to feel spacious and have impressive views across the city. At ground floor and mezzanine level is a student Hub where residents can build friendships and connect with their city. Facilities include a gym, shared social areas and study spaces as well as a proposed new restaurant/bar intended to open out into New Briggate Park.

In the northeast of Leeds City Centre, St Albans Place is of simple and elegant proportions. The building is a gateway to a developing cluster of tall buildings and student accommodation. Its bronze ceramic façade is a subtle nod to Leeds traditional industries, creating an elegant form on the skyline that responds to the changing light.

Student Wellbeing
The building is designed to offer a homely and a safe environment with opportunities for students to live comfortably, build friendships and feel part of their community.

The private spaces are complemented by a series of generous communal areas, which encourage interaction between the students through organised and organic activities.

Planned evenings of activities are structured daily, and a movie room and flexible social spaces all help to form the basis of a supportive student community. A bookable self-catering dining space is provided for personal celebrations. A range of private and shared study spaces help foster opportunities for team working, and awareness of peer well-being.

Testimonial
"Most importantly, we have 376 happy residents living in the building that fully meet the demands and requirements of today's student."
James Calderwood, Vita Group
Woven facade

Drawing on Leeds' traditional architectural ceramic and fabric industries, the façade design of St Albans Place has pursued the narrative of a woven façade, using the familiar material in a contemporary and innovative way. The ‘warp’ and ‘weft’ of vertical and horizontal strands appear interlayered, with the bespoke glazed ceramic extruded tiles producing contrasting strands of varying texture and reflectance from a single palette of colour. 

Context

St Albans Place is located in a dominant position within the city, visible from a number of historic locations and with wide views from the motorway approach into Leeds.

Within an overgrown and underused park, the site was previously a car park with views to the motorway. The tripartite building now gives a sense of enclosure to the park, sheltering it from the noise and visual connection to the road.

Now forming the gateway to an emerging student accommodation quarter within the of the city, this project has been strategically important to the city in freeing up much-needed family accommodation. 

Team

Landscape Architect:
Re-form Landscape
M&E Engineer: Crookes Walker Consulting
Structural and Civil Engineer: Curtins
Transport Consultant: Curtins
Fire Consultants: Design Fire Consultants
Acoustic Consultant: Fisher Acoustics
Planning Consultant: Deloitte Real Estate
Air Quality Consultant: RPS
Archaeologist:
Pre-Construct Archaeology
Ecology Consultant:
Penny Anderson Associates
BREEAM Assessor:
Sustainable Assessments
Project Manager: 
Paragon Building Consultancy
Contractor: Kier Construction
Photography: Will Pryce

Drawings