A NEW GENERATION OF SUSTAINABLE ACCOMODATION FOR STUDENTS AND FELLOWS OF KING'S COLLEGE CAMBRIDGE

Stephen Taylor Court, King's College Cambridge

Providing 84 comfortable homes for graduates, fellows and their families, Stephen Taylor Court is set within generous gardens and communal areas in a quiet suburb of Cambridge.   As part of the King's College Cambridge estate, the homes needed to be enduring, complementing the Conservation Area setting, and long life. We designed to Passivhaus standards for operational excellence, with lean design principles that would reach net zero for embodied carbon.   Targeting a 100-year design life, we used high-quality materials. The structure is cross-laminated timber, the façade is soft waterstruck gault clay bricks, and handmade plain roof tiles emanate a sense of permanence. These buildings are designed to last.

Key Information

Sector: Regenerative Design & Sustainability, Residential, Higher Education, Health & Wellbeing

Client: Kings College Developments

Location: Cambridge

Completion: September 2022

Size: 4,300 sqm CIA

We love how homey, clean and relaxed it feels, which is thanks to using quality natural materials in neutral colours in a very smart floorplan and great work with light. It’s hardly ever that you have a home which is as equally suited for rest as productive work and study. Amazing place to live! 

Michaela, a graduate student living in one of the two-bedroom apartments

COURTS NOT QUADS, CRESCENTS NOT SQUARES

The three crescent terraces form a court that is open to the street and suggests a calm, simple architecture which praises the landscape. A new red brick graduate villa complements the Barton Road elevation and the refurbishment and extension of an existing Victorian Villa as a student commons, completes the accommodation. The five buildings are set in domestic-scale gardens that offer attractive places to pause, chat, and feel at home.

Stephen Taylor Court Kings College Cambridge

WHAT’S BETTER THAN NET ZERO CARBON?

Every aspect of the project was measured against the client’s bespoke sustainability matrix, complementing the high standards of Passivhaus performance with a holistic view of sustainability. This matrix demonstrates excellence in health and wellbeing, landscape and nature, water, materials and waste, community and neighbourhood, and construction impacts.

Team

Architect
Feilden Clegg Bradley Studios
Main Contractor
Gilbert Ash Ltd
Structural engineer
Smith and Wallwork Ltd
Landscape architect
Robert Myers Associates
M&E Consultant
Max Fordham
Passivhaus Consultant/Designer
Max Fordham
Acoustic Engineer
Max Fordham
Fire Engineer
The Fire Surgery
Planning consultant
Turley
Quantity surveyor, Principal designer
Faithful and Gould
Photography
James Newton

FCBStudios Team Leads

Awards

2023
Housing Design Award
2023
AJ Architecture Award - Housing (£5m - £20m)