Back

Stanbrook Abbey


In Brief


Client:
Conventus of our lady of Consolation, Stanbrook Abbey

Location:
Yorkshire

Construction value:
£7,500,000

Completion:
September 2015

Stanbrook Abbey is a new home for the Conventus of Our Lady of Consolation, a Benedictine community of nuns who devote their lives to study, work and prayer. Relocating from their old Victorian home in Worcestershire, the nuns’ contemplative way of life required spaces that were simple, tranquil and beautiful, or as they put it in their monastic vision brief – a place where they could ‘pray always’.

Located in the North York Moors National Park the new site was chosen by the nuns for its “special quality of silence and light” providing them with a peaceful setting for their contemplative life and far-reaching views over the Vale of York.

The project was completed over two phases. Phase I, completed in 2009, included 26 new private cells for the nuns along the southern edge of the site, shared kitchen and dining facilities and work rooms. Phase II, completed in 2015, involved the construction of the new Community Church and Chapel, the Chapter House and guest spaces. 


Concept


Simplicity, tranquillity and calm were the design qualities the nuns most strongly valued.


Using a delicate palette of materials and innovative structural solutions we have created a set of spaces that are both inspiring in their visual connections to the surrounding landscape, and simple in their practical details. 

Taking full advantage of natural light and views, the monastery relates closely to the surrounding undulating landscape. The Nuns’ brief also requested a modern monastery which was economic to run and ecologically sensitive in design.

Stanbrook Abbey

Context


Benedictine orders have historic links to Yorkshire going back to the 7th Century, when the first Benedictine Abbey was built in Whitby. There is a rich tradition of Monasticism in the area, both ancient and living, with sites such as Rievaulx, Byland and Ampleforth in close proximity.

The nuns original Monastery had been purpose built for them in the mind 19th Century but it was rapidly becoming expensive and restricting with substantial fuel and repair bills. Numbers had dwindled from 80 to approximately 25 residents, so the need was for a new location and Monastery designed for the 21st Century.

Stanbrook Abbey

Testimonial


Stanbrook Abbey

[FCBStudios] have been helpful, creative, imaginative and responsive to our ideas, wishes and hopes, and designs have always been produced which have pleased us greatly. Anna Brennan OSB
Cellarer

"Its straightforward palette of materials; oak, stone and copper, demonstrates a thorough ethos carried through from the sisters’ brief. They live a simple disciplined lifestyle and the building truly reflects this in every element." RIBA Yorkshire Awards 2016
Judges comments

“There is a sense of calm that would soothe the soul of even the most irreligious reviewer.” Dan Stewart
Building Magazine


Design Approach


The brief required part of the monastery to be entirely private and other areas fully available and welcoming to the public. 

Access to the building is from the east side and the views and sunshine are to the south. All shared areas therefore had to be positioned on the east side of the building, with service areas to the north side, leaving the west and south sides to enjoy uninterrupted privacy and views.

Stanbrook Abbey

Materials


Careful attention to a delicate range of resources was the key element in the construction of Stanbrook Abbey and preference was given to materials which are renewable, recycled or have low embodied energy. 

We chose indigenous natural materials where possible and locally sourced timber was used to minimise the use of structural steel. Sandstone, formed by recycling off cuts from a local paving manufacturer, was also incorporated into the design and used for cladding in conjunction with oak boarding.

Stanbrook Abbey

Sustainability


Together with Buro Happold we developed a design embracing sustainability, architectural vision and structural innovation. The nuns were keen for the new Abbey to be both economic to run and sensitive to ecological and environmental concerns.

Natural ventilation is used throughout the structure including to the church and chapel, which use wind protected stack vents at high level to draw air through the building. Very high levels of insulation and low energy appliances and fittings were installed as well as a reed bed sewage treatment system. 

Stanbrook Abbey

Awards


2016 Wood Award: Education and Public Sector

2016  EASA/ National Churches Trust Presidents' Award: New Building

2016
RIBA Stirling Prize Midlist

2016 
RIBA National Award, RIBA Yorkshire Award, RIBA Yorkshire Building of the Year

2011 
Local Authority Building Control (LABC) North East Yorkshire Building Excellence Award: Best Community Building

2010
 Civic Trust Award

Stanbrook Abbey

'Having a blank canvas sometimes presents more problems than a tight site, but to execute it in such a beautiful organic form suggests divine intervention. It sits majestically within the woodland, rising out of the ground to form the crescendo to the plateau.' RIBA National Awards 2016
Judges Comments


Team


Client: 
Conventus of our lady of Consolation, Stanbrook Abbey
Main Contractor: 
William Birch Construction – Phase 1
QSP Construction – Phase 2
Cost consultant: 
Davis Langdon - Phase 1
Richard Cavadino - Phase 2
Structural Engineer
Structures One – Phase 1
Buro Happold – Phase 2
M&E Engineer: 
AECOM - Phase 1 
Energy Unique - Phase 2 
Project Manager:
Davis Langdon LLP - Phase 1
Richard Cavadino - Phase 2
Photography:
Tim Crocker, Peter Cook, Tom Lonsdale

Stanbrook Abbey