Back

New Environmental Office, BRE


In Brief


Client:
Building Research Establishment (BRE)

Location:
Garston

Construction value:
£3,000,000

Completion:
1996



 

This is a landmark building at the heart of the BRE campus, providing 1,350 square metres of office space plus seminar facilities combining high architectural standards with innovations in energy efficient environmental design. The project received a BREEAM ‘Excellent’ rating, achieving the highest score recorded at the time.

We designed the experimental structure to use approximately 30% less energy than current best practice.

The specification, devised as part of the Energy Efficient Office of the Future project, set stringent targets for energy consumption and addressed wider environmental concerns such as recycling.

96% of the material from demolition of the redundant workshops on site was recycled and this was the first UK use of recycled aggregate for concrete superstructure. Other recycled materials included brickwork, screeds, made from recycled power station gypsum and wood block floors recycled from County Hall in London. 

Read the booklet The Environmental Building: A model for the 21st Century for more information on the building design.


Selected Awards


1998 RIBA Award: Winner

1998 Design Council Millennium Product

1998 Concrete Society Award: Certificate of Excellence

1997 British Institute of Architectural Technologists Award: Winner

New Environmental Office, BRE

The project received a BREEAM ‘Excellent’ rating, achieving the highest score recorded at the time.