Back

Manchester Metropolitan University Business School


In Brief


Client:
Manchester Metropolitan University

Location:
Manchester 

Construction value:
£54,500,000

Completion:
March 2012 

Manchester Metropolitan University’s new Business School and Student Hub was its most significant real estate investment since the 1960s. The spectacular new building replaces an outdated business faculty at its Aytoun site.

The new 23,000 metre square facility accommodates 5,000 students and 250 staff and is innovative in its environmental solution, its structure and its materiality.  

A unitised dichroic glass envelope playfully casts shards of multicoloured light across the concrete interior, much like a giant kaleidoscope.

The Business School encompasses formal teaching spaces, while The Hub offers a vibrant street café ambience where students trade ideas and knowledge. It is the antithesis of the archetypal cloistered halls of academia.


Studying Kaleidoscopes


Manchester Metropolitan University Business School

Architect Simon Doody describes the design process behind the award-winning Business School and Student Hub at Manchester Metropolitan University.

Watch video

Concept


Intrinsically underpinned by sustainability, our brief consisted of two elements: the new business faculty and a student hub.


The faculty accommodation brief consisted of a series of set-piece teaching spaces. However, bringing those areas together required contrasting non-standard 'social learning spaces' where ideas could circulate freely.

Our resulting designs evolved in response to a number of questions. How could a building physically manifest an expression of the University’s ambitious, extrovert attitude? And how could we create a study environment akin to the workplaces students would eventually inhabit? The answer was to create an environment that was part corporate HQ, part university.

Manchester Metropolitan University Business School

Context


Higher Education is undergoing major changes. Competition between establishments grows increasingly intense, fees vary, and pressure on funding continues to mount. FCBS was the unanimous choice of the judges in a competition staged to find an architect that could help Manchester Metropolitan University to meet these challenges.

The bold redevelopment of this site forms part of a broader consolidation strategy by the University. By improving existing facilities as it has with the Business School, the University seeks to outshine its rivals and attract new students. 

Manchester Metropolitan University Business School

Testimonial


Manchester Metropolitan University Business School

“The optical properties of the building, where light is refracted and reflected into bands of colour, projecting into and out from the building, has truly created the jewel in MMU’s crown.” Prof. John Brooks,
Vice-Chancellor

Manchester Metropolitan University Business School

Sustainability


The building design has focused heavily on carbon reduction, in terms of both its operational and embodied energy.


The completed building has achieved BREEAM Excellent targets, exceeding the university's target for renewables, and improving on the energy use targets.

A ground source heat pump provides heating and cooling, allowing heat from areas that require cooling, such as IT rooms, to be used to heat other areas of the building or to be used to pre-heat the domestic hot water supply. 

A 1,000msq PV array contributes to off-setting the building's electrical demands.

Manchester Metropolitan University Business School

Design Approach


Collaborating with the artist, Martin Richman, we conceived the building as a jewel-like crystalline object in contrast with the University’s existing red brick buildings. Pleating the façade with light refracting and reflecting dichroic fins animates the structure, its reflections changing with time and seasons.

Inside, three simple parallel 12-metre wide ‘flexible’ floor plates are spaced 12 metres apart, creating two bright, enclosed atria. The taller is occupied by the Business School, the smaller by The Hub. A series of formal and informal ‘social learning spaces’ permeate the building on all levels.

Manchester Metropolitan University Business School

Testimonial


Manchester Metropolitan University Business School

“The University is delighted with the building both in terms of the strong external statement which it makes and the internal simplicity with limited use of natural materials and colour palettes.” Prof. John Brooks,
Vice-Chancellor


Materials


A first in the UK, the building also utilises an innovative cooling system.


Chilled water pipe-work is cast into pre-cast concrete floor slabs, delivering cooling to the spaces without any visible mechanical equipment.

Referencing Manchester’s historic industrial warehouses, internally the building is characterised by its honest display of the structure and the robust use of exposed concrete. The concrete is also fundamental to the performance of the building in its thermal mass properties.

Manchester Metropolitan University Business School

Awards


2013 BCI Award: Prime Ministers Better Public Building Award
2013 RIBA National Award
2013 Civic Trust Awards: Commendation
2012 Concrete Society Awards: Sustainability Award
2012 Building Awards: Building Magazine Project of the Year: Shortlist
2012 LABC Building Excellence Awards (North West): Best Education Development
2012 WAF Awards: HE/Research - University College Buildings: Shortlist
2012 International Prize for Sustainable Architecture - the Fassa Bortolo Foundation Italy

Manchester Metropolitan University Business School

Team


Project Manager:
Manchester Metropolitan University
Structural Engineer:
White Young Green
M&E Engineer:
AECOM
Cost Consultant:
Rider Levett Bucknall
Contractor:
Sir Robert McAlpine
Landscape Architects:
Planit
Cladding Consultant: 
Montresor Partnership
Fire and Acoustic Consultants:
AECOM
Photography:
Hufton+Crow

Manchester Metropolitan University Business School