Back

Chipping Norton Swimming Pool


In Brief


Client:
West Oxfordshire District Council

Location: 
Oxfordshire

Construction value: 
£4,000,000

Completion:
July 2002

The aim was to create a piece of high quality contemporary architecture within tight budget constraints; a public building with a civic presence, which sits well in its surroundings and makes a positive contribution to the adjacent school campus and surrounding area.

This dual use facility on a prominent site adjacent to the existing secondary school comprises a 25m 4-lane swimming pool with adjustable floor to allow varying water depths, a four court sports hall, fitness suite, dance studio and three squash courts as well as social and changing areas.

Daylighting is often severely restricted or excluded from swimming pools and sports halls as the problems associated with glare and reflections can be considerable. Our research into solutions secured the support of Sport England for an innovative approach which allows the sports hall and pool to function without artificial light during daylight hours.

We were appointed following a competitive interview process and, after a successful application to the Sports Lottery Fund, the scheme was awarded a £2 million grant.


Selected Awards


2003 RIBA Award

2003 
Civic Trust Award: Commendation

Chipping Norton Swimming Pool

“Here is an atmosphere of calmness and light of health and wellbeing.” RIBA Awards Jury 2003