Back

Chedworth Roman Villa


In Brief


Client:
The National Trust
Location:
Gloucestershire 
Construction value:
£2,000,000
Completion:
March 2012

Chedworth Roman Villa is a Scheduled Ancient Monument set within an Area of Outstanding Natural Beauty in the heart of the Cotswolds. The site includes over a mile of Roman walls, bathhouses, hypocausts, a water shrine and several mosaics thought to rival those in Pompeii. 

Our new conservation shelter, following the line of the west range of the villa, now protects the most significant archaeological remains. A refurbished visitor reception building and a much-needed education centre have also greatly improved the visitor experience. 


Concept


“We wanted the Roman archaeology to take centre stage.”


The site’s rural setting, coupled with our unshakeable conviction that the Roman archaeology should remain the star of the show, inspired our formal and material approach to the new building.

We set out to create a building that provides a neutral, calm setting for the archaeology. Through rigorous detailed design, we worked hard to suppress distracting details – such as gutters and window frames – that might draw attention and represent a degree of visual “clutter”. 

 

Chedworth Roman Villa

Context


Our masterplan showed that Victorian efforts at conservation on the site were outdated and that the early conservation shelters simply weren’t providing sufficient protection. The National Trust wished us take a fresh look at interpretation and to provide new opportunities for learning and enjoyment. 

Chedworth Roman Villa

Testimonial


Chedworth Roman Villa

“It was a great pleasure to work with you... The design and the use of materials is very successful in this setting and makes a positive contribution to the character of the area.”
Catherine Tetlow, Senior Planning Officer


Design Approach


An external timber “wrap” is expressive, quite simply, of shelter.


It was important to avoid any suggestion of reconstruction of the Roman villa, and the new building boldly celebrates the juxtaposition of new and old.

The new building sits lightly on the existing Roman foundations. The structure is assembled from a kit of parts and is held in place with optimally sized timber frames that didn’t require fixings into the Roman masonry of the villa. It holds its own weight and can be easily demounted or adapted as future interpretation and conservation practices change.

Chedworth Roman Villa

Materials


All elements of the timber cladding, including the timber “wrap”, the sliding shutters, and weatherboarding are also of untreated European Larch, grown on the National Trust’s estate in its managed forest at Ashridge in Hertfordshire.

Lime mortar, limestone and timber were the principal connections linking new and old, with concrete limited to only a few historically unimportant places on the site. 

Chedworth Roman Villa

Sustainability


The new shelter eliminates the environmental effects that were previously affecting the Roman mosaics with a weatherproofed, black single-ply membrane, clad in larch battens. Sliding timber panels on glazed sections control solar gain, with carefully angled battens preventing low-level sun from damaging the mosaics. This  provides a technically stable environment for the villa’s archaeology while still enabling visitors to see clearly from both inside and outside the building. Mechanical dampers also maintain stable ventilation levels, allowing the building to “breathe” according to conservation needs.

Chedworth Roman Villa

Testimonial


Chedworth Roman Villa

“The stunning buildings allow us to create a truly immersive experience and exceptional levels of access for our visitors.”
The National Trust

Chedworth Roman Villa

Awards


2012 CPRE Gloucestershire Awards

2013 RIBA National Award

Chedworth Roman Villa

Team


Archaeologist:
Cotswold Archaeology Trust
Structural Engineer:
Integral Engineering Design
M&E Engineer:

E3 Consulting Engineers
CDM Co-ordinator:
Rod Hewitson
CDM & Project Management Cost Consultant:
Mildred Howells & Co
Interpretation:
Furneaux Stewart
Building Regulations Approved Inspector:
Oculus Building Consultancy
Photography:
John Dawson, National Trust 

Chedworth Roman Villa